Digitalt

AI / Kunstig Intelligens

På ganske få år har vi alle fået fri adgang til kunstig intelligens, der kan hjælpe os med at skrive tekster, genere billeder og meget andet. Men hvad er kunstig intelligens og hvad skal du være opmærksom på, når du chatter med kunstig intelligens? Det kan du læse mere om her på siden, hvor vi også kommer med boganbefalinger om emnet.

Af Biblioteket

Hvad er en AI / kunstig intelligens?

Den type af kunstig intelligens, som vi frit kan chatte med i dag, er egentlig bare et computerprogram, der er blevet bedt om at lave en lang række udregninger, som giver et svar, der minder om menneskelig intelligens.

Kort sagt stiller du den et spørgsmål eller en opgave, hvorefter den på kort tid laver en lang række af udregninger, som ender ud med, at den giver dig det bedst mulige resultat, ud fra den opgave du har stillet og de typer at udregninger, den er blevet programmeret til at lave. I og med at kunstig intelligens har adgang til internettet, bruger den alt det den finder der til at give et gennemsnitligt svar, som minder om noget et menneske ville skrive.

Så den kunstige intelligens, vi har i dag, kan altså ikke tænke og føle som et menneske. Det er en slags robot, der er afhængig af, at menneskene bag den sætter nogle rammer for den.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Kunstig intelligens kan være et effektivt redskab både på studiet, på arbejdet og i hverdagen. Men det er også en meget ny teknologi med en række problematikker og begrænsninger, som du skal være opmærksom på, når du bruger kunstig intelligens.

  • Fordomme: Da kunstig intelligens er trænet i tekster og billeder skabt af mennesker på internettet, kan den tage nogle af menneskers fordomme med ind i sine beregninger. Dermed kan den tekst eller det billede den skaber, være præget af disse fordomme. Desuden har det betydning, hvilket land den kunstige intelligens kommer fra, eller om emnet du bevæger dig ind på er mindre sort/hvidt. Der er visse emner som eks. abort, hvor producenten kan have bedt den om at komme med mindre konkrete svar, da det er et komplekst emne med mange holdninger.
  • Misinformation: En kunstig intelligens kan ikke skelne mellem sandt og falsk, da den udelukkende bygger sit svar på mønstre og informationer rundt om på internettet. Derfor kan den give ukorrekte oplysninger. Så hvis du bruger kunstig intelligens til at få svar på et emne, du ikke selv er ekspert inden for, bør du altid dobbelttjekke i andre kilder.
  • Datasikkerhed og personoplysninger: Undgå at dele personlige og private oplysninger med kunstig intelligens. Skaberne bag en kunstig intelligens kigger nogle gange med i dens spørgsmål og svar, for at kunne forbedre programmet, og generelt skal du bare ikke dele personfølsomme oplysninger, medmindre der er tale om en sikker platform som eks. borger.dk.
  • Ansvar og rettigheder: Kunstig intelligens er ikke selv ansvarlig for sine svar, da hverken kunstig intelligens eller folkene bag helt kan styre, hvad en kunstig intelligens svarer. Det er altså op til dig at overveje, hvad du bruger den kunstige intelligens til. Der er også stor debat om rettigheder i forhold til bruge af tekst og billeder skabt af kunstig intelligens, så i stedet for at kopiere indholdet fra den kunstige intelligens 1:1, kan du bruge den som inspiration til at skabe dit eget indhold.

Oprindeligt skrevet af Nyborg Bibliotek.